Avatul

Descrierea avatului

Avatul este un peste rapitor de apa dulce care se gaseste aproape in toate apele de ses din Europa. La noi in tara este intalnit pe Dunarea, in Delta Dunarii si in toate raurile mari: Olt, Siret, Arges, Mures, Timis, Somes, Cris, Bega, etc. Denumirea stiintifica a avatului este aspius aspius.

avatul

Avatul

Aspectul avatului

Avatul are un copt alungi, inotatoarea dorsala inalta cu terminatie oblica , cap conic, gura este mare si larga, iar falca de jos este arcuita in sus. Avatul este de culoare argintie cu burta alba iar spatele este de culoare verde inchis. Solzii sunt mici si bine fixati. Dimensiunea medie este intre 30cm si 50cm cu o greutate medie intre 0,5kg si 2 kg dar exista si exemplare de pana la 10kg.

Modul de viata al avatului

Avatul este un peste rapitor de ape curgatoare, el sta la panda in apropierea locurilor cu ape tulburi si curenti ca de exemplu in zonele de varsare ale raurilor. Avatul se hraneste cu pesti mici: rosioara, scrumbie, oblete, platica, etc, dar si cu moluste, crustacee, viermi si insecte.

Pescuitul avatului

Drill-ul cu un avat este o experienta de neuitat. Acest lucru este datorat agresivitatii cu care ataca momeala. Avatul poate fi pescuit ca orice peste rapitor cu naluci ca de exemplu: linguri rotative si voblere, dar se pot folosi si muste artificiale de dimensiuni mari. Naluca trebuie trasa repede aproape de firul apei, acolo unde obisnuiesc sa stea avatii. Echipamentul recomandat pentru pescutul avatilor costa intr-o lanseta cu actiune medie si o mulineta cu raport de recuperare rapid.

Dimensiunea minima admisa la pescutul avatului

  • 30 cm

Balti unde puteti pescui aceasta specie de pesti:

  1. Bibanul Fiind un peste rapitor, bibanul, se poate pescuit cu o...
  2. Crapul Crapul este o specie de peste foarte raspandita in Europa...

Niciun comentariu

Niciun comentariu până acum.

Lasă un comentariu


Cauta Balti de Pescuit

2010 © Balti de Pescuit.ro | Balti de Pescuit | Despre BaltidePescuit.ro Astazi: 4 mai, 2010. Adresa ip: 3.233.239.102
Propune o Balta de pescuit